01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07
Znaczenie zaopatrzenia w azot gazowy dla potrzeb przemysłu spożywczego
Oczekiwania klientów dotyczące zaopatrzenia w wysokiej jakości, zdrowe i łatwo dostępne produkty spożywcze wiążą się z rosnącym zapotrzebowaniem na takie produkty oraz usługi pakowania w tej branży. W Europie dostawcy muszą przestrzegać szeregu rygorystycznych zasad regulowanych prawnie w celu dostarczenia żywności bezpiecznej do spożycia. Dla wielu dostawców wyzwaniem stanowi fakt, że żywność, którą dostarczają, musi zaspokoić potrzeby konsumentów pod względem świeżości i ceny.
Wraz z rosnącą społeczną wiedzą na temat zagadnień związanych ze stosowaniem środków chemicznych i konserwantów w produkcji żywności, dostawcy muszą poszukiwać alternatywnych metod jej konserwacji.
Psucie to proces postępujący błyskawicznie
Natychmiast po zebraniu plonu lub uboju zwierzęcia należy zapewnić odpowiednią konserwację produktu. Azot jest powszechnie stosowany do hamowania mechanizmów psucia na wszystkich etapach przetwarzania.
Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej 2009/10/WE, azot stosowany jako środek konserwujący jest sklasyfikowany jako dodatek do żywności i oznaczany jako „E” – E941. Oznacza to, że musi być zgodny z rozporządzeniem w sprawie dodatków do żywności 1333/2008.
Europejska specyfikacja dla azotu gazowego klasy spożywczej określa maksymalną pozostałą zawartość tlenu na poziomie poniżej 1% (99% azotu). Specyfikację dla azotu gazowego klasy spożywczej określa Europejskie Stowarzyszenie Producentów Gazów Technicznych (EIGA), we współpracy ze Wspólnym Komitetem Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) – dokument dostępny w publikacji IGC Doc 126/11/E.
Sposoby zaopatrzenia w azot
Aby zapewnić przestrzeganie warunków określonych prawnie, należy również zwrócić uwagę na przydatność materiałów konstrukcyjnych stosowanych na etapie zaopatrzenia w azot.
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) w normie ISO/TS 220022-1: 2009 określa środki związane z budową urządzeń przeznaczonych do wytwarzania i transportu azotu gazowego do zastosowań spożywczych, w tym do przetwarzania, pakowania w atmosferze obojętnej lub zmodyfikowanej:
„Systemy sprężonego powietrza, dwutlenku węgla, azotu i innych gazów stosowanych w produkcji i/lub napełnianiu muszą być skonstruowane i utrzymywane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu.”
„Gazy przeznaczone do bezpośredniego lub przypadkowego kontaktu z produktem (w tym te stosowane do transportu, przedmuchiwania lub suszenia materiałów, produktów lub sprzętu) powinny pochodzić ze źródła zatwierdzonego do kontaktu z żywnością, powinny być przefiltrowane w celu usunięcia kurzu, oleju i wody.”
Odpowiednie zaopatrzenie w azot
Zarówno w zakresie opracowywania rozwiązań inżynieryjnych, jak i wsparcia technicznego, Parker stosuje dedykowane, eksperckie zasoby. Mają one na celu zapewnienie, że wszystkie urządzenia są projektowane, produkowane i dostarczane w celu spełnienia rosnących wymagań dotyczących zastosowań w sektorze przetwórstwa spożywczego. Dzięki uwzględnieniu szczegółowych wymogów niezbędnych do spełnienia warunków prawnych UE, Parker jest w stanie zapewnić klientom wsparcie i odpowiedni sprzęt.
Zarówno generatory azotu NITROSource, jak i MIDIGAS firmy Parker Domnick Hunter wytwarzają azot klasy spożywczej. Wszystkie komponenty, które mają kontakt z generowanym strumieniem azotu gazowego, są porównywane lub analizowane zgodnie z normami odniesienia dla materiałów konstrukcyjnych stosowanych do pakowania produktów spożywczych, biorąc pod uwagę najbardziej rygorystyczne normy światowe Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), Artykuł 21.
Firma Parker zapewnia, że jeśli urządzenia, w tym sprzęt do oczyszczania powietrza i generatory azotu, zostanie prawidłowo zainstalowany i konserwowany, producent dostarczy zarówno sprężone powietrze, jak i gazowy azot zgodnie z przepisami UE dotyczącymi ich zastosowania. Ponadto firma Parker jest klasyfikowana i certyfikowana przez Lloyd’s Register i Edward’s Analytical.
Dodatkowe informacje na temat generatorów azotu NITROSource i MIDIGAS firmy Parker Domnick Hunter można znaleźć w broszurach dotyczących produktów – do pobrania poniżej lub poprzez kontakt bezpośredni z naszą firmą.
Autorem wpisu jest Phil Green, kierownik ds. zastosowań przemysłowych gazu i Dave Sykes, lider zespołu komunikacji marketingowej, Parker Gas Separation and Filtration Division EMEA.
Do pobrania:
Marki
Parker - światowy lider w zakresie produkcji urządzeń służących do uzdatniania sprężonego powietrza, przemysłowego wytwarzania azotu, chłodzenia cieczy procesowych oraz generowania gazów laboratoryjnych dostępnych pod markami: domnick hunter, Hiross, Zander oraz Balston
FILTRACJA POWIETRZA & SEPARACJA
Parker Domnick Hunter jest znany na świecie z najwyższej jakości filtracji i separacji sprężonego powietrza. Wieloletnie doświadczenie zdobyte na całym świecie w najróżniejszych dziedzinach zastosowań, unikalne, chronione patentami rozwiązania konstrukcyjne oraz stosowanie najnowocześniejszych technik produkcji zaowocowały urządzeniami najwyższej klasy.
.
.
TECHNIKA CHŁODNICZA
Urządzenia Parker Hiross gwarantują najwyższą jakość wykonania, niezawodność w pracy, uzyskanie wymaganych parametrów oraz najniższe koszty eksploatacyjne. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu w projektowaniu i produkcji rozwiązań chłodniczych do przetwarzania sprężonego powietrza i gazu Parker Hiross stał się światowym liderem techniki chłodniczej w zakresie urządzeń do uzdatniania sprężonego powietrza
i chłodzenia procesów technologicznych.
ADSORPCJA
Zander to marka osuszaczy adsorpcyjnych znana na rynku od ponad 40 lat, która wyznacza standardy jakości powietrza, efektywności energetycznej oraz niezawodności. Pierwszorzędna wiedza techniczna i ciągły proces innowacji zaowocowały wprowadzaniem nowoczesnych rozwiązań z zakresu adsorpcyjnego osuszania sprężonego powietrza i gazów technicznych.
.
Avrotech sp. z o.o. sp. k.
ul. Hawelańska 1
61 -626 Poznań
Oddział Regionalny
40-780 Katowice ul. Owsiana 62
Tel. +48 502 250 845
E-mail: biuro@avrotech.pl
© 2018-2020 Avrotech sp. z o.o. sp. k.. | Polityka prywatności | Nota prawna | Warunki użytkowania